В Кореличах после капитального ремонта открыт пищеблок центральной районной больницы

Літаральна за паўгода, з канца лістапада 2019 года па чэрвень бягучага года, харчаблок Карэліцкай цэнтральнай раённай бальніцы змяніўся да непазнавальнасці. І яго работнікі ў адзін голас сцвярджаюць: “Кухонныя, службовыя і складскія памяшканні “да” капітальнага рамонту і “пасля” – дзве вялікія розніцы”.

Неабходнасць мадэрнізацыі і капітальнага рамонту харчаблока райбальніцы, набыцця новага высокатэхналагічнага кухоннага абсталявання ўзнікла даўно. Уведзеныя ў эксплуатацыю ў пачатку 1980-х гадоў кухонныя памяшканні патрабавалі кардынальных зменаў, якія на сённяшні дзень сталі рэальнасцю.

Па словах начальніка аддзела ЖКГ, архітэктуры і будаўніцтва райвыканкама Ірыны Малышавай, на правядзенне рамонтных работ і закупку абсталявання было затрачана 660 тысяч рублёў з раённага і абласнога бюджэтаў. Генпадрадчыкам на дадзеным аб’екце выступіў Лідскі будаўніча-мантажны трэст № 19. Літаральна кожны сантыметр харчаблока адчуў значныя змены: будаўнікі выканалі ўнутраныя аддзелачныя работы, аднавілі сістэмы вентыляцыі, ацяплення, вода- і электразабеспячэння, устанавілі навейшае тэхналагічнае абсталяванне. Да таго ж надзейнымі памочнікамі работнікаў харчаблока сталі два новенькіх ліфта.

– Безумоўна, пасля заканчэння рамонтных работ мы адчулі палёгку і задавальненне, а работнікі харчаблока атрымалі абсалютны камфорт у працы, – адзначае галоўная медсястра Карэліцкай ЦРБ Ганна Радзецкая. – З’явіліся новая мэбля, кухонныя прылады і абсталяванне. Сёння калектыў харчаблока мае выдатныя ўмовы для працы і адпачынку, якія адпавядаюць усім санітарным патрабаванням. Падчас правядзення рамонту ежа для пацыентаў райбальніцы рыхтавалася ў харчаблоку Карэліцкага дзяржаўнага будаўнічага прафесійнага ліцэя і дастаўлялася ў бальніцу ў тэрмасах.

На працягу 25 гадоў у райбальніцы працуе повар Іван Лапата:

– Безумоўна, пасля рамонту наш харчаблок змяніўся кардынальна. Вельмі прыемна працаваць у такіх светлых, прыгожых і акуратных памяшканнях. Аж душа радуецца. А калі рыхтуеш ежу з добрым настроем, тады яна атрымліваецца смачнай і карыснай і падабаецца пацыентам. А якая лепшая ўзнагарода для повара? Так, пустыя талеркі і шчырыя падзякі за смачны абед. З разліку 136 ложкаў кругласутачнага прыбывання штодзень рыхтуецца каля 700 блюд для дзяцей і дарослых.

Не сакрэт, што правільнае збалансаванае харчаванне спрыяе хутчэйшаму выздараўленню хворага. За разнастайнасць, арганізацыю і якасць лячэбнага харчавання пацыентаў райбальніцы адказваюць дыетычныя сёстры Анастасія Гладкая і Валерыя Найдзён.

– З дапамогай спецыяльнай камп’ютарнай праграмы распрацоўваем сямідзённае меню. Для дзяцей рацыён складаецца з улікам узросту, дарослых – у залежнасці ад стану здароўя і захворванняў, – расказвае Анастасія Гладкая. – Напрыклад, для пацыентаў з павышаным узроўнем цукру ў крыві прадугледжана спецыяльная дыета.

Пацыенты райбальніцы надзвычай задаволены харчаваннем і адрасуюць калектыву харчаблока шчырыя словы падзякі.

Наталля БУСЬКО, агр. Ярэмічы:

– У бальніцы знаходжуся ўжо два тыдні. Хварэць, зразумела, непрыемна і цяжка, аднак смачныя сняданкі, абеды і вячэры надаюць нам сілы. Кормяць у бальніцы разнастайна і карысна. Два разы на дзень у меню абавязкова салаты са свежай агародніны. А які расольнік тут смачны! Упэўнена, што кожны з пацыентаў назаве не адну любімую страву, прыгатаваную паварамі бальніцы.

Пётр СТАГАНОВІЧ, г.п. Карэлічы:

– Кормяць у райбальніцы смачна, порцыі вялікія, а персанал ветлівы і добразычлівы. Ежа вельмі падобная на хатнюю, меню разнастайнае і збалансаванае. Адным словам, родныя пацыентаў могуць не хвалявацца за харчаванне сваіх блізкіх.

Аксана ЯНУШ

Фота аўтара

Pomogut Профессорский консультативный центр Фармация Гродно Здоровые люди Сайт для подростков Молодежь Гродненщины Медицинский вестник Гродненская правда